12 Temmuz 2013 Cuma

BİRAZ DA KİTAPLAR- ESKİ TATLAR





Uzun zamandır yazmak istediğim bir konuydu bu. Siz de arkında mısınız, kısa cümleler kurup, kısa anlamaya başladık, en düz, en kestirmeden konuşuyoruz artık. Hayatımızı kolaylaştıran o kadar teknolojinin kazandırdığı zamanı hızlı yaşamaya, hızlı ve düz konuşmaya harcıyoruz. İşin ilginç tarafı yazarlarımız da kısa ve düz cümleler kurmaya  başladı.

Çocukluğumda Reşat Nuri Güntekin, Hüseyin Rahmi Gürpınar okumuş biri olarak o kitaplardaki lezzeti yeniden hatırlamak amacıyla kütüphaneme eski yazarlarımız serisini eklemeyi ve okumayı düşündüm.

Bu yazımda da özellikle bahsedeceğim kitap Ahmet Hamdi Tanpınar'ın Saatleri Ayarlama Enstitüsü. Eski romanların lezzetini özleyenler için bilhassa önereceğim bir kitap. Kitabın arkasında yazan tanıtım yazısını bir kısmını size aynen aktarıyorum : " Romanları zengin hayat hikayesinden taşarak Türkiye meselelerine kendine has yorumlar getirir. Medeniyet değiştirme girişimlerinin insanımızı soktuğu çıkmazları araştırırken yaptığı tahliller, insanımız ve toplum yapımız açısından dikkate değer hükümler taşır. Saatleri Ayarlama Enstitüsü toplumumuzun bu değişme süreci içindeki durumunu, fertten yola çıkarak topluma varan teknikle anlatıyor."

Ben bu kitabı okurken o kadar eğlendim ki, mizah denen şeyi bir romana bu kadar naif bir şekilde katmak herhalde sadece o dönem yazarlarına ait bir yetenek. Gerçekten o dönem için yaptığı gerçekçi tespitlerle kitabı doldurmuş, okuyucuyu ise doyurmuş bir kitap. Uzun uzun cümleler okuyup, derinlemesine düşünüp, ince ve beklenmedik esprilerle karşılaşıp tebessüm etmek istiyorsanız bu kitap başta olmak üzere Bütün A. Hamdi Tanpınar serisini ve o dönem yazarlarını şiddetle tavsiye ediyorum.